Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie gaven dinsdag beide aan dat de nieuwe Griekse regering niet al te veel kan vragen, bij onderhandelingen met zijn schuldeisers.

Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vindt dat Griekenland niet moet praten over de instituties die betrokken zijn bij de Europese hulpprogramma’s aan Griekenland. Het debat over de wensen van de Griekse regering moet gevoerd worden door politici in de eurogroep, aldus Dijsselbloem dinsdag bij RTL Z.

Dijsselbloems Griekse collega Yanis Varoufakis zei afgelopen vrijdag na een bezoek van Dijsselbloem aan Athene dat zijn land niet meer wil samenwerken met de zogenoemde trojka. Die bestaat uit ambtenaren van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds.

Volgens Dijsselbloem was dat ,,een ongelukkige uitspraak”. Als er iets niet goed gaat, moet je de voorzitter van de eurozone aanspreken en niet de mensen van de trojka, aldus Dijsselbloem.

Standpunten Griekenland en andere eurolanden ver uiteen

Hij zei verder dat het duidelijk is dat de standpunten tussen Griekenland en de meeste eurolanden ver uit elkaar liggen. Dat dat tot botsingen leidt is ,,niet verrassend”. Dijsselbloem zou Varoufakis na de bewuste persconferentie hebben toegebeten dat die net de trojka de nek om had gedraaid, maar dat wilde Dijsselbloem bij RTL Z niet bevestigen.

Volgens Dijsselbloem is het verstandig om de tijd te nemen om het meningsverschil met Griekenland op te lossen. ,,Dit is niet in een paar dagen of weken opgelost. We moeten dit nuchter benaderen. De Griekse regering heeft afwijkende voorstellen en daar gaan we met ze over onderhandelen.''

Juncker matigt Griekse verwachtingen

Brussel waarschuwde dinsdag Athene voor overdreven eisen bij de bedwinging van de Griekse schuldenberg van zo'n 320 miljard euro. Het is niet zo dat alles wordt veranderd na de jongste verkiezingen in Griekenland, stelde de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker.

Juncker deed zijn uitspraken aan de vooravond van een ontmoeting in Brussel met de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. De uiterst linkse Tsipras en zijn kersverse regering willen nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers over de aanpak van de enorme overheidsschuld. De verwachtingen over de uitkomst van het gesprek woensdag zijn niet hooggespannen, meldden diplomaten. Tsipras heeft ook overleg met Europees president Donald Tusk.

Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen, maar ,,we gaan niet alles omgooien'' omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat sommigen bevalt en anderen niet, stelde Juncker. De nieuwe machthebbers in Griekenland moeten ook met de andere partijen rekening houden.

Voor een nieuw akkoord met zijn schuldeisers heeft euroland Griekenland de steun nodig van de achttien andere lidstaten van de eurozone. Eurolanden als Nederland, Finland, Duitsland en de Baltische staten zijn niet bereid de Grieken veel tegemoet te komen.

Kwijtschelding Griekse schulden

Aanvankelijk eiste Athene de kwijtschelding van een deel van zijn schulden, maar daar is de regering op teruggekomen. Het belangrijkste euroland Duitsland heeft laten weten dat het bereid is te praten over een verlenging van de looptijd van de schulden.

Premier Mark Rutte benadrukte dat Griekenland zich moet houden aan de afspraken. Volgens Rutte moeten de Grieken op eigen benen staan, maar dat kan volgens hem voorlopig niet zonder steun uit Europa.

Merkel afwachtend

De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de gesprekken over een hervorming van de schuldenlast van Griekenland nog maanden in beslag nemen. Naar verluidt is Merkel van plan in die onderhandelingen een afwachtende houding aan te nemen totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland ten einde is.

Als Griekenland dan te maken krijgt met een meer dringende financieringsbehoefte, wordt de onderhandelingspositie van Duitsland versterkt. Dit zou in april of mei het geval kunnen zijn, aldus een ingewijde dinsdag tegenover persbureau Bloomberg. Merkel heeft duidelijk laten weten tegen een afschrijving van Griekse schulden te zijn. Ook bij de Duitse bevolking is er grote weerstand tegen het kwijtschelden van Griekse schulden.

Merkel zal naar verwachting later deze maand op een Europese top in Brussel voor het eerst een ontmoeting hebben met de Griekse premier Alexis Tsipras.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl